ALGIERS - In het centrum van de Algerijnse hoofdstad Algiers zijn woensdag in totaal zeker dertig doden gevallen door twee aanslagen, waarvan zeker een zelfmoordaanslag. Tachtig mensen raakten gewond, aldus de politie.

Bekijk video

Volgens ooggetuigen ontploften de twee bommen vlak na elkaar.

Een bom explodeerde vlakbij het kantoor van premier Abdelaziz Belkhadem in een wijk met veel regeringsgebouwen. Een deel van de façade van zijn kantoor werd vernield.

Al-Qaeda

Een Algerijnse beweging die mogelijk banden heeft met het internationale terreurnetwerk al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen.

Een man die zei te spreken namens al-Qaeda in de Islamitische Maghreb claimde de verantwoordelijkheid in een telefoontje aan de Arabische zender al-Jazeera. De Algerijnse beweging stond eerder bekend als de Salafistische Groep voor Prediking en Strijd.

De Noord-Afrikaanse tak van al-Qaeda publiceerde later op het internet foto's van de drie mogelijke daders van de zelfmoordaanslagen. De organisatie bestempelde de radicaalislamitische terroristen als martelaren.

Marokko

Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb eiste in de verklaring op het internet ook de verantwoordelijkheid op voor enkele aanslagen in het Algerijnse buurland Marokko.

Laffe daad

Belkhadem, die zelf ongedeerd bleef, noemde de bomaanslag een laffe daad. De aanslagen van woensdag zijn de eerste grote explosies sinds 1990. Het geweld in Algerije neemt de laatste tijd weer toe, nadat de belangrijkste guerrilla-organisatie GSPC nauwe banden was aangegaan met al-Qaeda.

Aanslagen Algiers