DEN HAAG - Prins Willem-Alexander toonde woensdagochtend zijn derde dochter aan de pers en het Nederlandse volk. In een rechtstreekse televisieuitzending op Nederland 1 vanuit het Bronovo ziekenhuis in Den Haag liet de prins weten dat zijn jongste dochter een voorbeeldbaby is.

Bekijk video

De prins stelde het toegestroomde journaille gerust over zijn positie als enige man in een gezin van vijf. "Ik heb de afgelopen veertig jaar goed met vrouwen kunnen opschieten."

Jongen

Hij had ook niet speciaal op een jongen gehoopt, vertelde hij toen hij zijn derde dochtertje via de pers aan de bevolking toonde: "We hebben nooit willen weten of het een zoon of een dochter zou zijn, we hebben alleen maar gehoopt op een gezonde baby."

Gezond is de baby zeker en ook prinses Máxima maakt het uitstekend na de derde bevalling in nog geen drie en een half jaar.

Huis

De prins stond woensdag te popelen om met zijn vrouw en kind naar huis in Wassenaar te gaan om de nieuwe aanwinst aan haar zusjes Amalia en Alexia te laten zien. "We kunnen niet wachten", zei hij kort voor vertrek uit het hospitaal, waar de baby dinsdagavond om 21.56 uur werd geboren.

De nieuwe dochter heeft een typische Oranje-neus, constateerde de trotse vader (een kleintje dus). Maar hij bleef voorzichtig in de beschrijving van zijn van jongste nakomeling: "Zo'n kind verandert nog bijna per uur."

Voorbeeldbaby

De boreling is een voorbeeldbaby, straalde de prins. "Als ze de eerste maanden zo doorgaat als afgelopen nacht, hebben we als ouders niks te klagen. Ze is één keer wakker geweest."

Gynaecoloog Maddy Smeets, die met kinderarts Janneke Kreijen-Meinesz alle drie de bevallingen van Máxima deed, zei dat Amalia en Alexia een 'prachtig zusje' hebben gekregen. De baby had met de bevalling een 'goede start'.

Prinses Máxima belde Smeets 's middags. "Toen is ze in haar eentje naar het ziekenhuis gekomen, want ze wist het nog niet zeker", aldus de gynaecoloog. Maar het kind was inderdaad in aantocht. Alexander liet zijn werk zijn werk en snelde vervolgens ook naar het Bronovo.

Koninklijk

De bevalling verliep vlot en normaal. "En als u het mij zou vragen, dan zou ik zeggen: de prinses deed het koninklijk. Heel beheerst en vol vertrouwen, in een goede stemming en zonder overdreven zenuwachtig gedoe", aldus Smeets in het 'stiltecentrum' van het ziekenhuis, waar behalve journalisten ook artsen en verpleegkundigen waren samengedromd om de baby te zien.

Humor

Op de vraag van een verslaggever hoe de kroonprins de bevalling had doorstaan, zei de gynaecoloog: "Ik heb erg kunnen genieten van de humor van de prins."