AMSTERDAM - Willem Holleeder is mogelijk vergiftigd. De familie en advocaat van de afpersingsverdachte houden hier rekening mee, schrijft De Telegraaf woensdag. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers zegt dat artsen zoeken naar sporen van vergif.

Bekijk video

"Een toxicologisch onderzoek wordt op ons verzoek ingepast in het zoeken naar de oorzaak", zegt de raadsman in de krant.

Kuijpers noemt het 'buitensporig vreemd' dat de gezondheid van zijn cliënt afgelopen week zo snel achteruit ging. Bij Holleeder is vastgesteld dat hij een lekkende hartklep heeft. "Die lekke hartklep had hij maandag ook al", zegt Kuijpers, "en toen maakte hij nog een montere indruk. Dat nieren en lever ook uitvielen, voedt wel argwaan."

Medicatie

Vergif zou Holleeder volgens zijn advocaat alleen via zijn voedsel hebben kunnen binnenkrijgen. "Maar wellicht is hem ook medicatie toegediend, die hem bijna fataal werd", denkt Kuijpers. Holleeders familie zou dinsdag hebben gevreesd dat Holleeder die dag zou overlijden. Justitie zou zijn moeder en enkele familieleden en vrienden toestemming hebben gegeven om 'afscheid te nemen'.

De verdachte ondergaat donderdag een openhartoperatie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Woensdag wordt onderzocht of hij sterk genoeg is voor een narcose. Dat zou dinsdag nog niet het geval zijn geweest.

Bivakmutsen

Holleeder wordt zwaar bewaakt in het LUMC. Naast Holleeders bed op de intensive care staan agenten met zware automatische wapens en bivakmutsen, schrijft de ochtendkrant. De afdeling is hermetisch afgegrendeld. Volgens zijn Kuijpers bewaken zeker twintig agenten de ontvoerder van Freddy Heineken.

Het proces tegen Holleeder is voor maximaal drie maanden opgeschort. Het proces tegen negen medeverdachten vindt wel doorgang.

ZIE OOK:
Dossier Holleeder