DEN HAAG - Bewakers die tbs'ers op beveiligd verlof begeleiden, kunnen een vuurwapen meekrijgen en een korte of lange wapenstok. Ze moeten dan wel getraind zijn om deze wapens te gebruiken.

Ook mogen ze de tbs'ers indien nodig handboeien omdoen of hen voorzien van een broekstok.

Sociotherapeut

Dat zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer. Beveiligd verlof is een nieuwe fase in het begeleid verlof. Tot nu toe ging daarbij alleen een sociotherapeut mee.

Voortaan kan er ook een beveiliger mee om te voorkomen dat een tbs'er de benen neemt. De kliniek moet per geval aangeven welke beveiligingsmaatregelen er nodig zijn.

Proportioneel

Als een patiënt probeert te vluchten, mag een sociotherapeut vanaf juli 'gepast' geweld gebruiken. De beveiliger moet in zo'n geval 'proportioneel' geweld gebruiken.

Een broekstok is een anti-ontsnappingsmiddel en zit tussen de riem en de enkel, waardoor iemand moeilijk kan lopen.

Uitlokken

Een Kamermeerderheid steunt het beveiligd verlof en de aangescherpte geweldsinstructie, zolang de veiligheid van de beveiligers niet in het geding komt. Sommige fracties, maar ook directeuren van tbs-klinieken en de Raad voor de Strafrechtstoepassing vrezen dat de maatregel juist geweld uitlokt.

Dat hoeft volgens Albayrak echter niet het geval te zijn, omdat het aan de kliniek is om te bepalen welk type beveiliging nodig is.

Risico's

Ze benadrukte dat het niet haar bedoeling is om begeleiders bloot te stellen aan gevaar. Volgens haar zijn er voor hen geen onacceptabele risico's van geweld. Medewerkers van de justitiële dienst vervoer en ondersteuning worden ingezet als beveiligers.

Drugsbeleid

Het CDA en de VVD vroegen tijdens het overleg ook onder meer aandacht voor het drugsbeleid in tbs-klinieken. Albayrak stelde dat veel tbs'ers - naar schatting 70 procent - een verslavingsprobleem hebben.

Het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie komt in september met de resultaten van een onderzoek daarnaar. Op basis daarvan zal de staatssecretaris kijken of het nodig is het drugsbeleid aan te scherpen.

Positief

In tbs-klinieken is het verboden drugs te gebruiken. Niet iedereen houdt zich daar echter aan. Er zijn 450 controles per week op 1750 patiënten, waarvan er tien à vijftien positief worden bevonden, aldus Albayrak. Wie wordt betrapt, krijgt te maken met sancties.