LONDEN - Leidende politici van acht Europese landen hebben het continent opgeroepen de Verenigde Staten eensgezind te steunen bij de pogingen Irak te ontwapenen. De leiders hebben hun pleidooi vervat in een artikel dat donderdag in de Britse krant The Times staat.

De brief is ondertekend door de leiders van Groot-Brittannië, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Denemarken, Spanje en Polen. Volgens The Times is het initiatief voor het plaatsen van een gezamenlijke oproep afkomstig van de Spaanse premier José Maria Aznar.

De ondertekenaars van de brief wijzen erop dat de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein een bedreiging voor de wereldvrede vormen. Ze stellen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Irak met een resolutie een laatste kans heeft gegeven om te ontwapenen.

"We kunnen niet toestaan dat een dictator de resoluties systematisch schendt", aldus de ondertekenaars van de brief. "Als ze niet worden nageleefd zal de Veiligheidsraad zijn geloofwaardigheid verliezen en zal dit ten koste gaan van de vrede."

De brief is niet ondertekend door de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de Franse president Jacques Chirac. Zij zijn tegenstanders van een eenzijdig Amerikaans ingrijpen in Irak.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdagavond laat besloten dat de wapeninspecties in Irak moeten worden voortgezet. De leden van de veiligheidsraad kwamen in New York bijeen om de tussenrapportage van hoofd Hans Blix van de wapeninspecteurs te bespreken.