PARAMARIBO - De Surinaamse parlementariër Sharmila Mangal Mansaram heeft bij justitie in Paramaribo een klacht ingediend wegens bedreigingen vanuit het kamp van de Nationale Democratische Partij van Desi Bouterse.

De bedreigingen houden verband met het strafproces rond de Decembermoorden van 1982, dat binnenkort moet beginnen.

Mangal Mansaram, lid van de Nieuw Front-coalitie, neemt geen blad voor de mond als ze praat over vervolging en berechting van de schuldigen van de Decembermoorden. In dreigtelefoontjes wordt haar aangeraden haar mond te houden als ze geen escalatie wil.

De parlementariër wil in verband met het onderzoek publiekelijk geen namen prijsgeven van personen die haar hebben bedreigd.

Crisissituatie

De NDP bereidt ondertussen een protestmanifestatie voor, die gehouden zal worden in haar partijcentrum OCER. Volgens de partij van Bouterse maken tegenstanders misbruik van de vrijheid van meningsuiting om verkeerde informatie te verstrekken over het proces rond de Decembermoorden:

"Ze zorgen voor een crisissituatie en het lijkt erop alsof ze Bouterse voordat het proces is begonnen, willen veroordelen".

Amnestiewet

De NDP wil met een amnestiewet in het parlement het proces voorkomen. Bouterse heeft vaker gezegd dat het om een politiek proces gaat en dat hij niet voor de krijgsraad zal verschijnen.