DEN HAAG - Elke gemeente zou een wethouder moeten hebben die zich met de jeugd bezighoudt. Dat zei minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet dinsdag bij de eerste bijeenkomst van Jeugdpoort, een nieuw discussieplatform voor jongeren.

In de Centra voor Jeugd en Gezin die het nieuwe kabinet wil bevorderen, kunnen gemeenten hun jeugdbeleid onderbrengen.

Wachtlijsten

Rouvoet reageerde op de Jeugdagenda die gepresenteerd werd door de drie oprichters van Jeugdpoort, GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en de MOgroep, de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening, jeugdzorg en kinderopvang.

Ze willen onder meer een einde aan wachtlijsten en papierwerk, minder toezicht en meer kinder- en jeugdpsychiaters.

Flauwekul

Voorzitter Andrée van Es van GGZ Nederland weersprak verhalen dat het de goede kant op zou gaan met de wachtlijsten. "Dat is echt flauwekul. Ze worden niet minder, maar in de GGZ lopen ze juist op."

Jeugdzorg

De gemeenten lieten dinsdag weten dat de Bureaus Jeugdzorg onder hen zouden moeten vallen en niet meer onder de provincie. Rouvoet wilde zich niet in deze discussie begeven en stelde dat de Bureaus Jeugdzorg binnen de Centra voor Jeugd en Gezin een soort 'voorpostambtenaren' neer kunnen zetten.

Zo zouden die centra gemeente en provincie met elkaar kunnen verbinden. Over een paar jaar wil Rouvoet eventueel bekijken of het nodig is de jeugdzorg ergens anders onder te brengen.

Bevoegdheden

Voormalig commissaris voor jeugd- en jongerenbeleid Steven van Eijck liet merken een hard hoofd te hebben in het succes van André Rouvoet. In zijn ogen gaan nog te veel andere bewindspersonen over jeugd en gezin.

Rouvoet zou er goed aan doen aan het eind van de honderd dagen waarin het kabinet met het veld praat, nog meer bevoegdheden naar zich toe te trekken.