PARIJS - De Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy heeft zich dinsdag op televisie moeten verdedigen voor zijn uitspraak dat pedofilie genetisch bepaald is.

Hij had die uitspraak gedaan in een interview met het tijdschrift Philosophie. De andere presidentskandidaten hadden felle kritiek geuit op de woorden van Sarkozy.

De rooms-katholieke kerk en filosofen hadden hem eerder al het vuur aan de schenen gelegd toen hij zei dat mensen niet in staat zijn te veranderen.

Zelfmoord

Sarkozy zei dinsdag op de zender France-2 dat hij het onderwerp slechts ter discussie had willen stellen. Hij zei dat hij persoonlijk geneigd was om aan te nemen dat veel zaken een genetische oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld zelfmoord onder jongeren.

Falen

Een woordvoerster van de Socialistische kandidaat Ségolène Royal zei dat de woorden van Sarkozy impliceren dat sommige mensen het niet waard zijn om te helpen.

"Het zijn altijd dezelfde mensen die het maken en altijd dezelfde mensen die in de steek worden gelaten omdat ze volgens hem voorbestemd zijn om te falen", luidde haar commentaar.

Lot

Presidentskandidaat François Bayrou noemde de ideeën van Sarkozy niet van deze tijd, waar de rechtse kandidaat Philippe de Villiers zich bij aansloot.

André Vingt-Trois, aartsbisschop van Parijs, zei over de woorden van Sarkozy: "Wat me nog het meeste treft is het idee dat je niet over je eigen lot kan beschikken."