BERLIJN/NEW YORK - Als er bewijzen zijn tegen het regime in Irak, dan zouden die toch eerder naar voren moeten zijn gebracht. Dit dacht de Duitse bondskanselier Schröder woensdag hardop voor de tv, nadat de Verenigde Staten hadden gesteld dat ze bewijzen gaan overleggen in de Veiligheidsraad. Die zouden dan aantonen dat Irak de VN-wapeninspecteurs misleidt.

"Ik zou gehoopt hebben dat dit 'bewijs', wat het ook precies moge zijn, eerder aan de VN-wapeninspecteurs zou zijn gegeven, zodat zij het konden natrekken,'' aldus Schröder voor de Duitse televisiezender ZDF.

Bewijzen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zal volgens zijn chef president Bush op 5 februari de Veiligheidsraad bewijzen overleggen. Die moeten aantonen dat Irak nog steeds de Verenigde Naties dwarsboomt en dat het regime terroristen herbergt.

Overtuigingskracht

Irak verbergt massavernietigingswapens, zo houden de Amerikanen vol. Powells collega van Defensie Rumsfield zei dat de bewijzen geheimen zijn die de inlichtingendienst CIA net heeft vrijgegeven voor gebruik door Powell in de Veiligheidsraad. Rumsfeld bleef desgevraagd evenwel ontwijkend ten aanzien van de overtuigingskracht van deze geheimzinnige bewijzen.

Ernstig

De Duitse regering stuurt minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer naar New York om de raad voor te zitten. Powell zei woensdag voor de Duitse televisie dat de meningsverschillen met Duitsland zeer ernstig zijn. "Ernstige meningsverschillen, maar onder vrienden,'' aldus Powell voor het ZDF.