ROTTERDAM - Het proces tegen Mink K. loopt mogelijk maanden vertraging op door de komst van een nieuwe getuige tegen hem. De verwachting is dat de verklaringen van deze getuige veel nieuwe onderzoeksvragen doen rijzen bij de vier advocaten die K. en zijn medeverdachte Rusky R. bijstaan.

De rechtbank maakte dinsdag bekend dat de getuige binnenkort in de rechtszaal wordt gehoord.

Advocaat Jillis Roelse van R. zei dinsdag dat een vertraging van een half jaar mogelijk is. De raadslieden moeten de rechtbank woensdag laten weten welke getuigen zij willen laten oproepen om de waarde van de verklaringen van deze 'kroongetuige' H.B. te toetsen.

Liquidatie

Volgens het Openbaar Ministerie (OM), dat hem aandraagt, heeft de getuige informatie over de liquidatie van de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden. Voor de aanslag die op 10 april 1993 op hem werd gepleegd staan Mink K. en Rusky R. nu terecht.

Justitie is volgens aanklaagster Saskia de Vries sinds een paar weken met B. in gesprek. In maart heeft hij een aantal verklaringen afgelegd waarin hij onder meer zegt dat hij zou hebben bemiddeld bij de aanschaf van de explosieven die bij de moord op Van der Heiden zijn gebruikt. Hij zou betrokken zijn geweest bij een cokelijn van K. en R. en zij zouden hem hebben ontvoerd.

Contact

Getuige B. zat in de Dominicaanse Republiek toen het OM contact met hem opnam. Hij is onder begeleiding van de politie naar Nederland overgebracht. Het gaat, net als bij twee eerdere 'kroongetuigen', om een beschermde getuige.

Explosieven

Hij heeft in Nederland een celstraf van acht jaar uitgezeten wegens cocaïnehandel en kan niet meer worden vervolgd voor het leveren van explosieven, omdat dat inmiddels is verjaard, aldus De Vries.