AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil de komende periode doorgaan met de inhoudelijke behandeling van de strafzaken tegen de medeverdachten van Willem Holleeder.

Die zaken bestaan uit een aantal afzonderlijke dossiers, waarbij het telkens draait om afpersing van zakenlieden.

De rechtbank heeft de justitiebunker van 2 april tot in de loop van juni voor enkele dagen per week gereserveerd voor het proces tegen Holleeder c.s. Officier van justitie Koos Plooij wil dat die dagen worden benut, zo zei hij dinsdag. De rechtbank beslist op zijn vroegst maandag over de verdere gang van zaken.

Splitsen

Een van de betrokken advocaten, Ronald van der Horst, zei dinsdag dat ook hij er een voorstander van is om de zaken af te splitsen van de zaak tegen Willem Holleeder. Zijn cliënten, Senol T. en Ozan T., willen het liefst zo snel mogelijk weten "waar zij aan toe zijn" en dus een einduitspraak van de rechtbank horen.

Wijsmuller

De rechtbank hoorde dinsdag een getuige in de zaken tegen T. en T. Beiden worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de afpersing van zakenman John Wijsmuller. De getuige, een zakenpartner van Wijsmuller, verklaarde dat Wijsmuller hem nooit heeft gezegd dat hij werd afgeperst.

Donderdag hoopt de rechtbank van de overige verdachten en hun advocaten te horen hoe zij over de voortgang van hun zaken denken.