MOSKOU - Rusland heeft geen bewijs dat Iran een technische doorbraak heeft gemaakt in zijn kernprogramma, waardoor het land in staat zou zijn uranium op een industrieel niveau te verrijken. Dat zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Volgens een zegsman houdt Moskou de ontwikkelingen in Iran nauwlettend in de gaten. Maar hij waarschuwde tegelijk voor een "teveel aan emoties en sensatiezucht die niet noodzakelijk is gebaseerd op feiten".

Centrifuges

Het hoofd van het Iraanse atoomenergieagentschap zei eerder dat Iran uranium kan produceren op industrieel niveau. Iran zou op dit moment 3000 centrifuges geïnstalleerd hebben in een kerncentrale voor uraniumverrijking en zou dit aantal willen uitbreiden tot 50.000.

Rusland is betrokken bij de bouw van de kerncentrale Bushehr in het zuiden van Iran. Maar de ingebruikneming loopt vertraging op doordat Iran steeds achterloopt met betalingen.

Eis

Ook zou Rusland Iran geen nucleaire brandstof meer leveren zolang het regime in Teheran geen gehoor geeft aan de eis van de VN-Veiligheidsraad om te stoppen met het verrijken van uranium.