WASHINGTON/BAGDAD/BERLIJN - De Amerikaanse president Bush heeft in zijn jaarlijkse rede tot het parlement, State of the Union, gezegd dat de VS bewijzen hebben dat Irak niet meewerkt maar de VN-inspecteurs misleidt.

De minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zal volgens Bush komende week de Veiligheidsraad bewijzen presenteren van de Iraakse pogingen de VN-wapeninspecteurs te misleiden en van de aanwezigheid van leden van de terreurgroep al-Qaeda in Irak.

De Iraakse regering heeft Bush' redevoering afgedaan als "een oude krassende grammofoonplaat'' die geen nieuws bevat. Het land ontkent iets te maken te hebben met al-Qaeda, een moeilijk te definiëren netwerk van extremisten uit vooral Saudi-Arabië en Egypte. De Iraakse gezant bij de Arabische Liga in Caïro herhaalde woensdag dat Irak volledig meewerkt met de VN.

Desnoods alleen

Een woordvoerder van het Witte Huis beklemtoonde woensdag dat Bush duidelijk heeft gemaakt dat hij nog steeds hoop heeft op een vreedzame oplossing. Zo zou een verenigde wereld met een sterke diplomatie de Iraakse leider Saddam Hussein er in deze slotfase alsnog van kunnen overtuigen dat hij moet doen wat de Verenigde Naties van hem eisen. Als dat mislukt dan zullen de VS hem desnoods alleen ontwapenen.

Lof van verschillende zijden

Tegenstanders van eenzijdig Amerikaans ingrijpen, zoals Duitsland en Frankrijk, loofden vooral deze kant van Bush' speech terwijl de belangrijkste bondgenoot in geval van oorlog, Groot-Brittannië, Bush' standvastigheid prees.

Veel landen zagen goed nieuws voor de diplomatie bij de bekendmaking dat Powell op 5 februari speciaal overleg met de Veiligheidsraad wil. Duitsland stuurt zelfs zijn minister van Buitenlandse Zaken Fischer naar New York om de vergadering voor te zitten.

NAVO

De verdeeldheid tussen voor- en tegenstanders van een eenzijdige aanval onder Amerikaanse leiding beheerst ook de bondgenoten van de VS. Het wekelijkse overleg van de NAVO leverde woensdag weer niets op waarmee de VS in NAVO-verband militaire voorbereidingen kunnen treffen.

De Veiligheidsraad heeft niet het laatste woord in Bush' visie. De koers van de VS hangt niet af van besluiten van anderen, zo waarschuwde hij in de nacht van dinsdag op woensdag. Hij vroeg om leiding van God en voorspelde dat Irak getroffen kan worden door de volle kracht van de Amerikaanse strijdkrachten.

Verdachten

Bush concentreerde zich dit jaar op Irak terwijl hij vorig jaar nog een serie landen als "As van Kwaad'' voor het voetlicht bracht. De oorlog tegen de vermoedelijke daders van de aanslagen van 11 september 2001 in de VS, de al-Qaeda, verloopt kennelijk zo voorspoedig dat Bush er weinig over sprak. Er zijn nog wel terroristen "voortvluchtig'' volgens Bush. Er zijn volgens Bush zeker 3000 verdachten aangehouden en "andere verdachten hadden een ander lot.''