HILVERSUM - Oud-PvdA-minister Jan Pronk vindt dat er een leiderschapscrisis is in zijn partij. Nu PvdA-leider Wouter Bos vicepremier en minister van Financiën is geworden, kan hij volgens Pronk niet langer het eigen PvdA-verhaal uitdragen.

Pronk uitte dinsdag zijn kritiek bij de VPRO in het Radio 1-programma De Ochtenden. De PvdA is door toe te treden tot het nieuwe kabinet volgens hem "een bijwagen" van het CDA geworden.

SP

Pronk voorspelt dat de SP groter zal worden dan zijn partij. Het ontbreekt aan een goed PvdA-verhaal voor "de onderkant" van de samenleving, aldus Pronk. "Bos straalt uit dat hij het niet weet. Dat komt natuurlijk heel slecht over bij de mensen in het land: we hebben een leider die het zelf niet weet."

Vieren

Bos voelt zich niet geraakt door de kritiek. Hij wees erop dat "een heel partijcongres" ermee heeft ingestemd dat de PvdA en Bos toetreden tot het kabinet. In het kabinet kan de PvdA bovendien volgens Bos werk maken van eigen prioriteiten als de aanpak van probleemwijken en milieuvervuiling. De toetreding tot het kabinet lijkt hem dan ook eerder iets "om te vieren".

Tichelaar

Fractieleider Jacques Tichelaar van de PvdA is eveneens niet onder de indruk van de woorden van Pronk. Tichelaar ziet niet in waarom CDA-leider Jan Peter Balkenende en ChristenUnie-voorman André Rouvoet wel in het kabinet kunnen zitten en Bos niet. Hij wijst erop dat de PvdA zelf druk op Bos heeft uitgeoefend om vicepremier te worden.

Ook dat de PvdA een bijwagen van het CDA zou zijn kan Tichelaar niet plaatsen. "We hebben nog nooit een regeerakkoord met zo'n investeringsagenda gehad."