DEN HAAG - Fred Teeven kreeg woensdag het hardste en langste applaus bij het afscheid van 46 Tweede-Kamerleden. Kamervoorzitter Weisglas typeerde de voormalige lijsttrekker van Leefbaar Nederland als "een harde werker met gevoel voor het haalbare. In de afgelopen acht maanden was hij actief en zichtbaar en heeft hij veel respect verworven.''

Teeven vindt het jammer dat hij weg moet en sluit niet uit ooit nog eens de politiek in te willen, eventueel voor een andere partij. Leefbaar Nederland verdwijnt immers uit de Kamer. Voorlopig keert hij weer terug in zijn oude vak. Hij gaat aan het werk als officier van justitie bij het landelijk parket.

Achter de coulissen

Ook politieke kanonnen als Tineke Netelenbos (PvdA), Jorritsma (VVD) en Rosenmöller (GroenLinks) verdwenen achter de coulissen. De beide ex-ministers letterlijk, want Netelenbos komt in een "brainstormgroep'' die gaat bedenken hoe de kwaliteit en het aanzien van de Kamer beter kan. Jorritsma gaat VVD-nieuwelingen "coachen''.

Ridder Rosenmöller

Rosenmöller was zichtbaar geroerd door de vele complimenten. Weisglas noemde hem een "hartelijke, open en humorvolle collega en een sterk debater''. De GroenLinks-nestor werd ridder in de orde van Oranje Nassau. Deze koninklijke onderscheiding gingen ook naar de VVD'ers Anke van Blerck, Jan te Veldhuis en Theo van den Doel.

Weisglas had traditiegetrouw voor elk vertrekkend Kamerlid lovende woorden. Ook voor de vele LPF'ers die te kort, 252 dagen precies, in de Kamer waren "om hun ambities en idealen te ontplooien'' probeerde Weisglas iets karakteristieks te bedenken.

Wijnschenk en De Jong

Zelfs over de ex-LPF'ers Harry Wijnschenk ("een record door voorzitter te zijn van twee fracties in acht maanden'') en Winny de Jong ("ze heeft niet vaak het woord gevoerd maar wel vaak van zich doen spreken'') was hij mild. Beiden hadden overigens niet de moeite genomen zich af te melden voor de laatste zitting, net als Ferry Hoogendijk (LPF).

Nadenken

Cor Eberhard had geen idee waar Winny was en zat dus alleen om "afscheid te nemen van het roerigste jaar in zijn leven'', zoals hij na afloop zei. Hij is niet van plan nog iets voor haar partij te doen. "Ik heb haar gesteund uit loyaliteit.'' Zijn devies voor de komende jaren is "meer na te denken voordat je wat zegt.'' De gefortuneerde Eberhard doet als enige afstand van zijn wachtgeldregeling voor oud-Kamerleden.

Demissionair premier Balkenende sprak troostende woorden voor de vertrekkende parlementariërs. Allen laten volgens de minister-president hun spoor na en zullen daarom niet in de vergetelheid geraken.