AMSTERDAM - De Haarlemse rechtbank heeft het proces tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder dinsdag voor onbepaalde tijd aangehouden. De advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, had hierom gevraagd omdat zijn cliënt met ernstige hartproblemen in het ziekenhuis ligt.

Bekijk video

De rechtbank vindt dat het recht van Holleeder om bij zijn eigen strafzaak aanwezig te zijn, voorop staat.

Justitie verdenkt Holleeder met een aantal medeverdachten van het afpersen van vier zakenlieden, die voornamelijk actief zijn in het onroerend goed. Ook moet Holleeder zich bij de rechter verantwoorden voor het mishandelen van verscheidene personen.

Levensgevaar

Tijdens een toelichting voor de rechtbank verduidelijkte Kuijpers de situatie van zijn cliënt. Het gaat volgens hem om lekkende hartkleppen en nieruitval.

Holleeder wordt volgens Kuijpers donderdag geopereerd. Hij bracht dinsdag in het ziekenhuis een bezoek aan zijn cliënt.

"Het is duidelijk geworden dat één hartklep er heel slecht aan toe is", zei Kuijpers. De gezondheidstoestand van Holleeder is "stabiel". Wel blijft de situatie volgens de advocaat levensbedreigend, omdat er complicaties kunnen optreden.

Officier van justitie Koos Plooij bevestigde dinsdag de gezondheidssituatie van Holleeder, zoals Kuijpers die schetste. Hij verzet zich dan ook niet tegen het opschorten van de zaak.

Revalidatie

De raadsman vroeg de rechtbank om de zaak voor onbepaalde tijd aan te houden. Kuijpers houdt er rekening mee dat de revalidatie van Holleeder vermoedelijk maanden in beslag gaat nemen. De advocaat zei dat er volgens de artsen tijdens die revalidatie geen stress mag bijkomen.

Holleeder werd vorige week donderdag tijdens de zitting onwel.

Toestand

Kuijpers drong toen aan op een medisch onderzoek. In het weekend verslechterde zijn toestand. Holleeder werd aanvankelijk vanuit de gevangenis, de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, overgevlogen naar het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen.

Toen zijn gezondheid nog verder achteruitging, is hij overgebracht naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daar ligt hij op de afdeling intensieve zorg.

De raadsman liet weten dat Holleeder zwaar wordt beveiligd. Wel mogen zijn familie en Kuijpers hem bezoeken.

Bewaking

Dinsdag is bij het LUMC veel beveiliging te zien. Voor de hoofdingang is een mobiele container van de politie geplaatst. Op de container staan camera's.

Ook staan er agenten in burger bij de ingang van het gebouw. Op de toegangswegen naar het ziekenhuis houden enkele politieauto's de boel in de gaten. Ook in het gebouw is extra bewaking. Zo staan bij een gang op de begane grond politiemensen in burger.

Veiligheidsmaatregelen

Rond het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp waren de veiligheidsmaatregelen voor het proces tegen Willem Holleeder zichtbaar verscherpt. Om de ingang van de zogenoemde 'bunker' is een muur van metaal gezet.

Ook blijkt dinsdagochtend dat er extra personeel van de Koninklijke Marechaussee is ingezet om te helpen bij de beveiliging.