AMSTERDAM - Naast buitenlandse ontwenningsklinieken zijn ook publieke instellingen bezig klinieken voor alcoholverslaving op te zetten. Een aantal instellingen in het zuiden van het land begint waarschijnlijk in januari een privékliniek. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

In Oirschot in Brabant zou een gebouw van een instelling voor verslavingszorg worden omgebouwd tot luxe resort, waar alcoholverslaafden voor vijfhonderd euro per dag hun probleem kunnen aanpakken. De helft van dit bedrag, het zorggedeelte, zou door de verzekeraars worden vergoed. De andere helft, de verblijfskosten, komen voor rekening van de klant.

Amsterdam

Ook in Amsterdam werkt een verslavingszorginstelling met een hotel aan een eigen kliniek, schrijft de krant. Daarnaast zouden buitenlandse organisaties waar al Nederlanders worden behandeld, geïnteresseerd zijn in een Nederlandse vestiging.

Harddrugsverslaafden

"Kern van de zaak is dat er een groep alcoholverslaafden is die niet wil verblijven in een voorziening voor harddrugsverslaafden", zegt Gerard van der Meer, manager van de in Oirschot te openen kliniek, in de krant. Hij schat dat hulpverleners in de verslavingszorg ongeveer drie procent van de 1,1 miljoen probleemdrinkers bereiken.