AMSTERDAM - De zogeheten 100%-controles moeten niet alleen plaatsvinden bij vliegtuigen uit Suriname en de Antillen, maar ook bij vliegtuigen uit andere landen. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD is voor een uitbreiding van de controles, meldt RTL Nieuws maandag.

Uit de cijfers van de douane over vorig jaar blijkt dat de stroom drugskoeriers uit de Antillen en Suriname opdroogt, terwijl uit andere landen een groeiend aantal koeriers komt.

In 2005 werden bijna 2100 drugskoeriers opgepakt die met een vliegtuig van de Antillen of uit Suriname kwamen. Vorig jaar waren dat er ruim negenhonderd. Op andere routes, waar alleen steekproefsgewijze controles worden gehouden, werden in 2005 350 koeriers aangehouden.

Pakkans

Vorig jaar waren dat er 525. CDA en PvdA willen daarom dat de 100%-controles worden uitgebreid naar toestellen uit andere landen. Dat zou de pakkans vergroten en het smokkelprobleem beter in kaart brengen.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft in een reactie laten weten nog geen reden te zien voor een uitbreiding van de 100%-controles. De controles werden in 2003 ingevoerd. Alle passagiers, koffers, vracht en toestellen uit Suriname en de Antillen worden gecontroleerd.