NATANZ/TEHERAN - Iran trekt zich terug uit het non-proliferatieverdrag als de internationale gemeenschap het land nog verder onder druk zet over het nucleaire programma. Dat heeft de belangrijkste Iraanse onderhandelaar met het Westen, Ali Larijani, maandag gezegd tijdens een bijeenkomst in de stad Natanz.

Bekijk video

Volgens Larijani heeft Iran dan 'geen andere keus' dan het verdrag dat de verspreiding van nucleaire wapens moet tegengaan, de rug toe te keren.

Besprekingen

Eerder op maandag had Larijani nog laten weten dat zijn land nu klaar is voor 'serieuze besprekingen' over de crisis rond het Iraanse kernprogramma.

Iran heeft tot nu toe geweigerd gehoor te geven aan de eis van de Verenigde Naties zijn kernprogramma te staken. De internationale gemeenschap vreest dat Teheran een kernbom wil ontwikkelen, terwijl Iran zelf zegt alleen kernenergie te willen opwekken.

Top

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verklaarde op dezelfde bijeenkomst in Natanz dat niets of niemand Iran er van zal weerhouden de top te bereiken in het nucleaire programma. Teheran zal zijn nucleaire rechten "tot het einde toe" verdedigen, aldus de president.

Eerder had het hoofd van het Iraanse atoomenergieagentschap gezegd dat Iran nu uranium kan produceren op "industrieel" niveau. Ook de productie van de centrifuges waarin het uranium wordt verrijkt, is sterk omhoog gegaan, aldus Gholam Reza Aghazadeh. Ahmadinejad heeft dit bevestigd.

Gegevens

De autoriteiten weigerden echter gegevens te verstrekken over het aantal centrifuges dat nu daadwerkelijk is ingezet voor de verrijking van uranium. Mogelijk dat de inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA later deze maand daar nog mededelingen over zullen doen.

De Verenigde Staten hebben laten weten "zeer bezorgd' te zijn over de mededelingen van Iran. Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde ook dat er een "onacceptabele grens' was bereikt in de gebrekkige samenwerking van Teheran met het IAEA.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de aankondiging van Iran aantoont dat de strafmaatregelen die de Verenigde Naties vorige maand tegen het land hebben genomen volledig op zijn plaats zijn.