KABUL - De NAVO-troepenmacht in Afghanistan heeft zondag zeven militairen verloren. Zes Canadese militairen werden gedood door de ontploffing van een landmijn in het zuiden van het land.

De Canadese premier Stephen Harper maakte de nationaliteit van de zes slachtoffers bekend tijdens een bezoek aan Frankrijk, zo meldde de Canadese zender CBC.

De nationaliteit van de zevende dode, die het leven liet in een soortgelijk incident in hetzelfde deel van het land, is niet bekend. Het ongeval met de landmijn gebeurde in de provincie Kandahar.

Gewond

Het is onduidelijk of de buitenlandse militairen slachtoffer werden van operaties van militante Taliban-strijders. Vier Canadezen zijn per helikopter overgevlogen naar een ziekenhuis in de stad Kandahar. Zij zijn ernstig, maar niet levensgevaarlijk gewond, zo meldde het Canadese ministerie van Defensie.

In het zuiden van Afghanistan zijn Britten, Canadezen en Nederlanders actief. De NAVO verstrekte geen enkel detail over de incidenten. Maar een zegsman van het Nederlandse ministerie van Defensie verklaarde eerder desgevraagd dat er geen Nederlanders onder de doden zijn.