NEW YORK - De Amerikaanse regering heeft in januari een geheime wapendeal goedgekeurd tussen Ethiopië en Noord-Korea. De aankoop van wapens door het Afrikaanse land gebeurde in weerwil van het VN-embargo dat Noord-Korea eind vorig jaar kreeg opgelegd vanwege de kernproef die het communistische land had uitgevoerd.

Dat meldt dagblad The New York Times in de zondageditie. De Verenigde Staten knepen een oogje dicht omdat Ethiopië op dat moment slag leverde tegen islamitische strijders in Somalië. aldus anonieme Amerikaanse functionarissen. Die opmars paste in het Amerikaanse beleid om het moslimextremisten in de Hoorn van Afrika moeilijk te maken.

De Ethiopische regering deed een beroep op de regering-Bush om geen stokje te steken voor de wapenlevering. Het land zei te beseffen dat men nu andere leveranciers moest vinden, maar dat dit niet "van de ene op de andere dag" kon.

Na een korte discussie besloot Washington de overeenkomst niet te blokkeren. Wel drongen diplomaten er bij Ethiopië op aan om in het vervolg geen wapens meer te kopen van het bewind in Pyongyang, een aartsvijand van de VS.

Militair

De precieze inhoud en waarde van de lading, die in januari werd verscheept, is onbekend. Het ging volgens Amerikaanse inlichtingendiensten om "mogelijk tankonderdelen en ander militair materieel".

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet reageren op het bericht. De Verenigde Staten waren in de VN-veiligheidsraad juist de motor achter strenge sancties tegen het regime van Kim Jong-il.