AMSTERDAM - Willem Holleeder zal dinsdag niet in de rechtszaal verschijnen. Na een medisch onderzoek heeft hij het advies gekregen zijn opwachting in de rechtszaal niet te maken. Dit heeft Holleeders advocaat, Jan-Hein Kuijpers, zaterdag gezegd.

Volgens Kuijpers is het nog niet bekend waar Holleeder aan lijdt, althans wat de oorzaak is van zijn verhoogde hartslag en verhoogde bloeddruk. "Ze weten het niet. Niettemin luidt het advies dat hij niet in staat is op de zitting te verschijnen."

Dinsdag volgt een nieuw medisch onderzoek. Waar en door wie dat zal worden verricht, weet de raadsman nog niet. Kuijpers wil dat er ook een neurologisch onderzoek plaatsvindt. Als justitie dit weigert, spant Kuijpers een kort geding aan om het bewerkstelligd te krijgen.

Onwel

Holleeder werd donderdag tijdens de zitting onwel. Op aandringen van Kuijpers is hij toen door een arts onderzocht. 's Avonds is hij in vermoedelijk een ziekenhuis nogmaals onderzocht - zijn advocaat weet niet waar dit heeft plaatsgevonden. Holleeder gaf zelf aan dat het transport van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp hem uitputte. Deze transporten geschiedden voor dag en dauw, waardoor bij Holleeder slaapgebrek zou zijn ontstaan.

Officier van justitie Koos Plooij verklaarde zich donderdag bereid om de mogelijkheid te onderzoeken Holleeder in elk geval voor de nachten van maandag op dinsdag elders onder te brengen. De procesdagen zijn - wekenlang - op maandag, dinsdag en donderdag.

Advocaat Kuijpers zal dinsdag wel naar het gerechtsgebouw komen. Hij wil echter dat het proces gedurende Holleeders afwezigheid wordt stilgelegd.