TEHERAN - Een hoge Iraanse functionaris heeft tegengesproken dat zijn land de vijftien Britse marinemensen, die bijna twee weken vastzaten in Iran, slecht heeft behandeld. "De mishandeling is een leugen", aldus Ali Akbar Javanfekr, een adviseur van president Mahmoud Ahmadinejad.

"Wij voorzagen al dat de vijftien zeelieden onder druk zouden worden gezet door de Britse veiligheids- en inlichtingendiensten".

De Britten vertelden vrijdag, daags na hun vrijlating, hoe zij met geweld waren gegrepen, waren geblinddoekt en geïntimideerd en voor hun leven hadden gevreesd.

CIA

Jalal Sharafi, een Iraanse diplomaat die in februari in Irak is ontvoerd en afgelopen week is vrijgekomen, zegt te zijn ondervraagd en gemarteld door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Hij vertelde zaterdag aan het Iraanse persbureau Irna dat de CIA uit was op informatie over de rol van Iran in Irak.

Volgens Sharafi werd hij uit zijn auto gekidnapt door functionarissen die papieren bij zich hadden van het Iraakse ministerie van Defensie en rondreden in voertuigen van het Amerikaanse leger. De ondervragingen hadden plaats op een Amerikaanse basis bij het vliegveld van Bagdad.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger sprak zaterdag alle beschuldigingen tegen en verklaarde dat de VS niets te maken hadden met de ontvoering van Sharafi. Ook de Irakese autoriteiten zeggen niet te weten wie de Iraniër heeft ontvoerd.