OSS - De politie heeft zaterdagmiddag dertien mensen aangehouden voor aanvang van een demonstratie van de rechtsextremistische groepering NVU in Oss. Zij konden zich niet identificeren. Dat maakte de politie bekend. Een kleine honderd aanhangers van de NVU protesteren in Oss tegen wat zij noemen het "casinokapitalisme en de hebzucht".

Bekijk video

Naast de aanhoudingen zijn ook enkele spandoeken in beslag genomen, omdat deze volgens de politie teveel geassocieerd konden worden met het nationaalsocialistische gedachtegoed. In de stoet liep een delegatie mee van ongeveer twintig Duitse 'autonome nationaalsocialisten', zoals ze zichzelf noemen.

Zij riepen verschillende racistische leuzen. Rond 16.00 uur was de demonstratie voorbij. NVU-voorman Constant Kusters zei niet eerder uit Oss te vertrekken, voordat zijn partijgenoten vrijgelaten zijn. Ook vertelde hij over twee maanden een nieuwe demonstratie in Oss te houden. Hij gaat eerst alle beperkingen die burgemeester Herman Klitsie van Oss de NVU oplegde aanvechten bij de rechter.

Marijnissen

Dat de NVU in SP-bolwerk Oss, de woonplaats van Jan Marijnissen demonstreert, is geen toeval. De NVU is kwaad vanwege de steun die de SP gaf aan het generaal pardon. NVU-voorman Constant Kusters liet tijdens de discussie daarover weten, dat wat hem betreft mensen met een psychische stoornis, oftewel "idioten", geen kinderen mogen krijgen. Hij noemde vervolgens onder meer Marijnissen ook een idioot. Volgens Kusters staat "het overleven van het blanke ras op het spel".

Demonstratie NVU Oss