AMSTERDAM - Homobelangenorganisatie COC heeft fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie uitgenodigd voor een gesprek over de discussie rond de weigerambtenaren.

Dat heeft COC-voorzitter Frank van Dalen zaterdag gemeld. Slob liet daarop weten dat gesprek aan te gaan: "Wij lieten het COC eerder weten altijd bereid te zijn tot een gesprek."

Polariseert

Slob stelde eerder dat het COC met zijn protest tegen de weigerambtenaren polariseert en met vuur speelt. De fractieleider van de ChristenUnie heeft het kabinet verzocht te kijken of er maatregelen genomen kunnen worden om de rechtspositie van weigerambtenaren te beschermen.

De negatieve reactie van Slob over het optreden van het COC verbaast Van Dalen. "Ik heb de ChristenUnie leren kennen als een partij die met respect voor elkaars standpunten en positie het debat op argumenten wil voeren."

Kamermeerderheid

Afgelopen zondag sprak een ruime Tweede Kamermeerderheid zich uit tegen weigerambtenaren. Vijf partijen, waaronder regeringspartij PvdA, tekenden een convenant met het COC, waarin ze vastlegden dat een wettelijke regeling er nooit zal komen. In meer dan zestig gemeenten is nu vastgelegd dat er in de toekomst geen trouwambtenaren met gewetensbezwaren zullen worden aangenomen.

Slob zegt niet blij te zijn met de manier waarop het COC zich de laatste dagen manifesteert. "Er wordt onrust gezaaid in gemeenten, waar helemaal geen problemen zijn rond weigerambtenaren."

In het regeerakkoord van CDA, PvdA en de ChristenUnie staat dat ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van een homohuwelijk bescherming krijgen. Veel gemeenten, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden, Groningen en Den Haag, lieten weten dat hun ambtenaren van de burgerlijke stand alle huwelijken moeten voltrekken.