REKKEN - Twee tbs'ers uit de kliniek Oldenkotte uit Rekken moeten weer op verlof kunnen. De verloven waren van de twee ingetrokken nadat een medepatiënt tijdens een verlof in Enschede een vrouw doodschoot.

De twee tbs'ers stapten naar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) en kregen gelijk. Het vonnis is bindend voor de kliniek.

De raad oordeelde dat de beslissing "in strijd is met de wet en onredelijk en onbillijk is". De RSJ die een eerder verzoek van de twee afwees, oordeelde dat de maatschappelijke onrust in Enschede geen reden meer is tot intrekking van de verloven.

Transmuraal

De twee tbs'ers hadden een zoheten 'transmuraal verlof' waarbij ze buiten de kliniek werkten en woonden. De twee waren bijna uitbehandeld, maar toen de medepatiënt een vrouw doodschoot, werden de twee weer volledig ingesloten.

Volgens de raadsman van de twee "wordt de inbreuk op de resocialisatie van de twee steeds groter naarmate de duur van het verlof verlengd wordt". Het is volgens de advocaat voor zijn cliënt erg moeilijk uit te leggen waarom hij al weken niet op zijn werk is geweest, terwijl hij niet degene is iets heeft misdaan.