AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) moet een bericht uit juni over het alibi van 'klusjesman' Michaël de Jong in de Deventer moordzaak rectificeren. Dat wil opiniepeiler Maurice de Hond afdwingen in een kort geding dat vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dient. Volgens hem staat in het bericht van het OM een 'cruciale leugen'.

Volgens De Hond blijkt uit telefoongegevens dat 's avonds is gebeld vanuit het huis van De Jongs vriendin, terwijl ze heeft verklaard dat ze toen in het café zat. Justitie moet dit van hem toegeven. Het OM weigert te rectificeren, volgens De Hond onder meer omdat het niet hebben van een waterdicht alibi niet betekent dat iemand een moordenaar is.

De Deventer moordzaak behelst de moord op de 60-jarige weduwe Wittenberg in september 1999. Ernest Louwes, belastingadviseur van Wittenberg, werd in eerste instantie vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel. De Hond stelt dat de verkeerde verdachte is veroordeeld en dat De Jong de schuldige is. De vriendin van De Jong zou kort na de moord al hebben gelogen over diens alibi.

De Jong en zijn vriendin zouden op de avond van de moord de hele avond in een studentensoos in Deventer zijn geweest. Dit is volgens het OM consistent met gegevens uit het telefoonverkeer. Het OM beschikt volgens De Hond echter sinds november 1999 over de telefoongegevens van de huistelefoon van De Jongs vriendin.

Daaruit blijkt volgens hem dat er op de avond van de moord vanuit haar huis een telefoongesprek is gevoerd. De Jong en zijn vriendin zouden vorig jaar tijdens gesprekken met onderzoekers niet zijn geconfronteerd met deze telefoongegevens.