LONDEN - De Verenigde Staten hebben de Britse regering aangeboden militair op te treden tegen Iran in verband met de arrestatie van vijftien marinemensen. Zij stelden onder meer voor om 'agressief' te patrouilleren boven posities van de Iraanse Revolutionaire Garde, meldde dagblad The Guardian zaterdag.

In de eerste dagen van de hoogoplopende diplomatieke crisis, toen Teheran de kaken stijf op elkaar hield over het wel en wee van de matrozen en mariniers, boden functionarissen van het Pentagon de Britten meerdere opties aan.

Topgeheim

De precieze lijst is topgeheim, maar het aanbod omvatte volgens de Britse krant, die geen bronnen noemt, onder meer gevechtsvliegtuigen laag over militaire bases in Iran te laten scheren.

De Britten wezen de Amerikaanse hulp evenwel van de hand. Londen liet Washington weten dat de VS de situatie zouden kalmeren door zich buiten het conflict te houden.

De Britten vroegen de VS ook om een militaire oefening in de Perzische Golf, waaraan veertig marineschepen meedoen, af te zwakken. De afgelopen weken arriveerde juist een tweede marine-eenheid in de regio. Die had de Amerikaanse president Bush naar de Golf gestuurd om de druk op Iran op te voeren.

De VS en Iran zijn al aartsrivalen sinds de islamitische revolutie van 1979, waarbij 52 Amerikanen in de ambassade in Teheran 444 dagen in gijzeling werden gehouden. De relatie is de laatste jaren verder verslechterd. Washington stelt dat Iran in het geheim kernwapens probeert te bouwen en de Iraakse opstand steunt.

De Amerikanen arresteerden in verband daarmee dit voorjaar vijf Iraanse diplomaten in Irak.