NAIROBI - Europese diplomaten in het Afrikaanse Somalië onderzoeken of Somalische en Ethiopische troepen oorlogmisdaden hebben gepleegd tijdens recente gevechten in de hoofdstad Mogudishu.

Dat zegt het hoofd van de delegatie van de Europese Commissie in Kenia/Somalië, de Nederlander Eric van der Linden, in de vrijdageditie van The New York Times.

Hij zegt een onderzoeksteam te hebben aangesteld om "zware beschuldigingen" nader te onderzoeken. Een niet nader aangeduide "veiligheidsadviseur" van de Europese Commissie heeft volgens de krant gezegd "gegronde redenen" te hebben om aan te nemen dat er opzettelijk burgerdoelen zijn bestookt en dat het geweld van de regeringstroepen buitensporig is geweest.

De strijd in Mogadishu heeft volgens de jongste gegevens aan zeker vierhonderd mensen het leven gekost. Begin dit jaar verdreef de Somalische regering met Ethiopische steun islamitische milities uit Mogadishu en de rest van het land. Ongeveer een week geleden laaide strijd weer op, waarbij Somalische en Ethiopische troepen dagenlang slag leverden met islamitische opstandelingen.

De Europese Unie is een van de belangrijkste donors van de huidige Somalische overgangsregering en van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in het land, bestaande uit Ugandezen. Een anonieme Westerse functionaris zegt in de krant dat alleen al daarom de zaak niet hoog opgespeeld zal worden. De EU zit in de ogen van deze functionaris niet te wachten op een mogelijke zaak voor bijvoorbeeld het Internationaal Strafhof in Den Haag.

VS

Ook de VS zouden niet gebaat zijn bij al te veel ophef over misdragingen van de troepen, zo stelt de krant. Ethiopië geldt als een bondgenoot van Washington in de strijd tegen de radicale moslims in dit deel van Afrika.