DEN HAAG - In de Afghaanse provincie Uruzgan is vrijdag een 33-jarige Nederlandse militair omgekomen. De sergeant der eerste klasse van de landmacht kwam om door een ongeval met een Patria-pantservoertuig. De overige inzittenden bleven ongedeerd, liet het ministerie van Defensie vrijdag weten.

Het ongeluk vond plaats 3,5 kilometer ten noordoosten van Kamp Holland in Tarin Kowt. De marechaussee is een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeluk. De familie van het slachtoffer is geïnformeerd.

Defensie betuigt zijn deelneming aan de nabestaanden van de sergeant, die "door een noodlottig ongeval" om het leven is gekomen.

Patrouille

Het ongeluk is om 12.30 uur lokale tijd gebeurd. De patrouille stak op een doorwaadbare plaats vlakbij Tarin Kowt een rivier over.

Dat doen ze volgens Defensie wel vaker op deze plek, maar deze keer kantelde de Patria door een wegverzakking. Het slachtoffer zat halfdeks in de Patria en raakte bij het ongeluk beklemd tussen het voertuig en de bodem.

Zijn collega's hebben de Patria met een ander voertuig overeind gehaald en het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis van Kamp Holland gebracht. Daar werd in het ziekenhuis zijn overlijden vastgesteld.

Vijf

Sinds het ontplooien van de eerste Nederlandse militairen in maart vorig jaar in Afghanistan zijn er nu in totaal vijf van hen omgekomen. Eerder pleegde een militair zelfmoord, verongelukte een F-16-piloot en verloren twee militairen het leven door een helikopterongeval.