AMSTERDAM - Maria Houtman, weduwe van de geliquideerde vastgoedhandelaar Kees Houtman, heeft als getuige in de zaak-Holleeder verklaard over plannen om Johnny de Mol, zoon van mediamagnaat John de Mol, te ontvoeren.

Bekijk video

Kees Houtman weigerde zich bij die plannen te laten betrekken, aldus de weduwe.

Het weekblad Vrij Nederland citeert vrijdag op zijn website delen uit de verklaringen van Maria Houtman. De eveneens vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft in zijn geheime gesprekken met de politie in 2003 eveneens verklaard over de ontvoeringsplannen.

Volgens de verklaring van de weduwe heeft haar man haar verteld over de plannen. "Ze, de Holleeder-groep, wilden de ontvoering doen op John de Mol jr. Dat wilde Kees allemaal niet. Kees houdt niet van ontvoeringen. Kees ging daarom niet met hen om, om dit soort dingen."

Anoniem

De weduwe Houtman was aanvankelijk een anonieme getuige in het Kolbakonderzoek, zoals politie en justitie de zaak-Holleeder aanduiden. Later is zij alsnog onder haar eigen naam gaan verklaren. Zij is recentelijk uitvoerig gehoord door de rechter-commissaris, waarin zij gewag maakt van het feit dat haar man onder druk werd gezet om mee te werken aan de ontvoering.

Volgens de weduwe is het plan later "afgeblazen".

Bezwaar

De advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, heeft tijdens de eerste dagen van het proces tegen Holleeder c.s. bezwaar gemaakt tegen de manier waarop het Openbaar Ministerie (OM) is omgesprongen met de getuige Maria Houtman. Hij heeft betoogd dat het OM het recht op vervolging in de zaak-Houtman daarmee had verspeeld.

Donderdag verwierp de rechtbank de bezwaren van de raadsman.

Liquidatie

Kees Houtman werd in november 2005 bij zijn villa in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Donderdag maakte justitie bekend dat zij een verdachte heeft aangehouden die mogelijk betrokken is bij deze en andere liquidaties in het criminele milieu. Justitie beschikt over een kroongetuige, die in ruil voor een gematigde strafeis bereid is verklaringen af te leggen die tot de oplossing van deze afrekeningen zouden kunnen leiden. De getuige in kwestie zou zelf ook met liquidaties te maken hebben.