AMSTERDAM - De Raad van Europa is vrijdag gevraagd een spoedbezoek te brengen aan de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Volgens de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (Eorg) zijn vanuit de EBI klachten gekomen over inhumane behandeling van gedetineerden. Met het spoedbezoek hoopt de Eorg meer informatie te krijgen over de situatie in de inrichting.

Onrechtmatig

Eind maart noemde de Eorg het opzetten en gebruiken van een terroristenafdeling in het Noord-Brabantse Vught al onrechtmatig en onmenselijk. De organisatie diende hierover een klacht in bij de Raad van Europa. De raad bezoekt dit jaar al enkele Nederlandse gevangenissen na klachten van de Eorg.

In de speciale Terroristen Afdeling in Vught worden onder anderen de voor terrorisme veroordeelde Samir A. en veroordeelde leden van de zogenoemde Hofstadgroep vastgehouden. Momenteel verblijven in de EBI zeven gedetineerden. De Raad van Europa werd onder meer opgericht om de rechten van de mens te beschermen. De raad zetelt in het Franse Straatsburg.