AMSTERDAM - De gezondheidstoestand van Willem Holleeder laat nog steeds te wensen over. "Hij is nog erg zwak", zei Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers vrijdag na een bezoek aan zijn cliënt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Holleeder krijgt medicijnen en speciale voeding.

Kuijpers zei eerder op de dag dat hij het proces wil laten stilleggen als er niets verbetert aan de wankele gezondheidstoestand van Holleeder. Tijdens de zitting donderdag bleek de vermeende topcrimineel nauwelijks nog in staat de rechtszaak te volgen.

Het proces werd onderbroken om een arts naar hem te laten kijken. Slaapgebrek en stress zouden zijn gezondheidstoestand ernstig hebben ondermijnd. Na de zitting vervoerde justitie Holleeder naar een ziekenhuis voor nader onderzoek.

Geen fluit

Volgens Kuijpers stelde dat onderzoek "geen fluit" voor. "Ze hebben alleen naar zijn ogen gekeken. Ik begrijp daar niets van."

Kuijpers weet niet in welk ziekenhuis zijn cliënt is onderzocht. "Holleeder weet ook niet waar hij is geweest", aldus de raadsman. "Hij werd vervoerd met een skibril op."

Onderzoek

Het hangt mede af van de uitkomsten van het medisch onderzoek dat Holleeder op korte termijn ondergaat, of Kuijpers gaat verzoeken het proces stil te leggen. De advocaat verwacht dat dit medische concult vrijdag of zaterdag plaatsvindt.

Inmiddels heeft Kuijpers contact gehad met officier van justitie Koos Plooij. Volgens de raadsman zet deze zich in voor verbetering van de situatie en zal hij erop toezien dat Holleeder toereikende zorg krijgt in de EBI. Holleeder werd eind januari vorig jaar gearresteerd. In juni werd hij overgeplaatst naar de EBI. Het daar heersende regime geldt als zeer zwaar.

Behandeling

Kuijpers heeft zich in de rechtszaal uitvoerig beklaagd over de behandeling die zijn cliënt ten deel valt. Op zittingsdagen wordt hij om drie uur 's nachts uit zijn cel gehaald, voor transport naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

De rechtbank houdt in de zaak-Holleeder zitting op maandag, dinsdag en donderdag. Officier van justitie Koos Plooij zegde donderdag toe dat hij de mogelijkheid onderzoekt om Holleeder in elk geval in de nachten van maandag op dinsdag dichter in de buurt van de bunker te laten verblijven. Volgens Kuijpers wordt inmiddels aan een oplossing in die sfeer gewerkt.