AMSTERDAM - Izaan M., een van de hoofdverdachten van de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers, is uitgeleverd door Brazilië. De 51-jarige M. kwam donderdag op Schiphol aan, maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.

Claudia Melchers werd op 12 september 2005 ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid. De kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde hun in plaats daarvan 5 miljoen euro.

Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in de buurt van Arnhem vrij. Het losgeld is nooit betaald.

Rio de Janeiro

De Braziliaanse politie hield M. in oktober 2005 aan in Rio de Janeiro. Al in december 2006 besloot het hoogste gerechtscollege in het Zuid-Amerikaanse land dat hij kon worden uitgeleverd.

Omdat er gewacht moest worden op een publicatie van deze beslissing in het justitieel dagblad in het Zuid-Amerikaanse land, vond de uitlevering pas nu plaats. Hoewel dat wel mogelijk was, ging de verdachte niet in appel tegen het besluit.

Bewaring

De politie heeft M. bij aankomst in Nederland aangehouden, de rechter-commissaris heeft hem in bewaring gesteld. Op 16 en 17 april moet medeverdachte Lorenzo M.. zich voor de rechtbank verantwoorden. Ook Izaan M. moet dan verschijnen. Of de rechter ook zijn zaak dan inhoudelijk behandelt, staat nog niet vast.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde eind vorig jaar al drie 'hulpjes' bij de ontvoering. De 38-jarige Quintin W. kreeg zes jaar celstraf, de 45-jarige Patricio W. moet drie jaar de gevangenis in, waarvan één voorwaardelijk.

De 40-jarige Louellar R. werd schuldig bevonden aan poging tot afpersing, wat haar twee jaar cel opleverde, waarvan een half jaar voorwaardelijk.