BRUSSEL - De delegaties die zich in Brussel buigen over het tweede VN-klimaatrapport hebben overeenstemming bereikt over de tekst van de samenvating van het rapport.

De delegaties die zich in Brussel buigen over het tweede VN-klimaatrapport hebben overeenstemming bereikt over de tekst van de samenvating van het rapport.

Voorzitter Rajendra Pachauri van de VN-klimaatorganisatie IPCC maakte bekend dat er een akkoord is. De definitieve versie wordt vrijdag nog gepresenteerd.

Marathonsessie

"We hebben net een marathonsessie achter de rug. Het was een productieve maar vermoeiende oefening", verklaarde Pachauri.

Waarschuwing

Delegaties werkten de hele nacht door om het eens te worden over het VN-rapport over de gevolgen van klimaatveranderingen. Het gaat om de tot nog toe zwaarste waarschuwing van de VN over de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Aanvankelijk leek het er vrijdagochtend op dat er geen akkoord zou komen. Verscheidene landen brachten op het laatste moment nog bezwaren in tegen de tekst. Hoewel de veranderingen in de tekst nog niet officieel naar buiten zijn gebracht, repten gedelegeerden onder meer over het schrappen van een paragraaf over Noord-Amerika.

Overstromingen

Een stuk waarin gesproken wordt van wervelstormen, droogte, overstromingen en branden in Noord-Amerika als gevolg van de opwarming van de aarde, zou het niet hebben gehaald. China wenste een deel van de tekst af te zwakken.

Bepaalde schade als gevolg van klimaatveranderingen zou niet met 100 procent zekerheid vaststaan maar wel "zeer waarschijnlijk" zijn.