AMSTERDAM - Werknemers die dagelijks op de A12 tussen Gouda en Den Haag rijden krijgen volgend jaar een cadeau als ze de snelweg 's ochtends tussen zeven uur en half tien mijden. Dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdag.

Automobilisten die tussen deze tijden de weg mijden kunnen een geldbedrag verdienen of een hebbedingetje, zoals een handcomputer met reisinformatie.

Mogelijk doen ook forensen op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag mee aan het initiatief. Volgens de krant gaat het om werknemers van onder meer KPN, Shell, Rabobank en het ministerie van Verkeer.

Filetop-50

Initiatiefnemer Willem de Jager, adjunct-directeur van de Rabobank, verwacht dat het autoverkeer op beide snelwegen flink afneemt in de ochtendspits. Zowel de A12 als de A13 staan hoog in de filetop-50.

Spitsritten

Het is niet de eerste keer dat automobilisten worden beloond als zij de drukke spits mijden. Vorig jaar werd een dergelijke proef gehouden tussen Zoetermeer en Den Haag. Volgens de Jager werkte dat systeem uitstekend en halveerden de deelnemers hun spitsritten.

Satellieten

Bij deze nieuwe proef zullen ook diverse universiteiten en Rijkswaterstaat meewerken. De forensen zullen gedurende een half jaar worden gevolgd via gps-satellieten.

De beloningen zullen worden betaald door de deelnemende bedrijven.