BREDA - De Nederlandse circuswereld is de kritiek van dierenactivisten op het gebruik van dieren tijdens voorstellingen zat. Dat stelde de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) vrijdag in een verklaring.

Om tegenwicht te bieden aan de kritiek gaan de ondernemers in de tegenaanval met een dressuurdemonstratie die de media moet laten zien dat zij diervriendelijk te werk gaan.

Campagne

"De circuswereld is het zat", stelt de VNCO. "De afgelopen maanden is uitgebreid campagne gevoerd tegen het klassieke circus met dieren. Ook enkele politici spraken zich uit tegen het circus, zelfs zonder ooit contact met dierenleraren in Nederlandse circussen te hebben gehad. Wij vinden dat onacceptabel."

Om tegenwicht aan de kritiek te bieden heeft de organisatie de media uitgenodigd 11 april voor een dressuurdemonstratie met leeuwen, paarden en zeeleeuwen in de piste van Circus Herman Renz in Breda.

Respect

"In het circus wordt dierenwelzijn met een hoofdletter geschreven, de trainingsmethodes zijn diervriendelijk en acts met vierbenige artiesten in Nederlandse circussen dwingen respect af voor hun intelligentie en schoonheid", aldus de circusondernemers.

"Het verbieden van circusdieren levert op geen enkele wijze een bijdrage aan hun welzijn. Regelgeving doet dat wel en dat is dan ook waar de circuswereld zich voor inzet. Liefst op Europees niveau."

Voortbestaan

De ondernemers vrezen voor het voortbestaan van de circussen.

"Wij betreuren het ten zeerste dat politici zich zo eenvoudig achter standpunten van activisten scharen zonder zich eerst goed van de situatie op de hoogte te stellen. Als deze trend zich doorzet dan betekent dat het einde van een cultuurvorm waaraan jaarlijks alleen al in Nederland meer dan een miljoen mensen veel plezier beleven."

Blij

Actiegroep CircusLeed is blij met de toegenomen aandacht voor circusdieren. Maar woordvoerder Alex Romijn laat in een reactie aan NU.nl weten dat het verbieden van circusdieren niet het einde van het circus hoeft te betekenen. "Het circus ontwikkelt zich al sinds haar bestaan; de vroegere 'freakshow' is al sinds tijden niet meer maatschappelijk gewenst", aldus Romijn.

"Als de samenleving verandert, en de circusbranche gaat hier niet in mee, dan ziet het er inderdaad slecht uit voor ze".

Weergave

Romijn is verder van mening dat de door het VNCO voorgestelde dressuurdemonstratie geen realistische weergave zal zijn van de dagelijkse trainingsmethoden. "Circussen leren dieren wel degelijk met geweld kunstjes aan. Daarnaast ziet het grote publiek niet hoeveel tijd dieren doorbrengen in een hok, en hoe dit kan leiden tot stereotiep gedrag."