AMSTERDAM - De verplichte invoering van het 'nieuwe leren' in het mbo-onderwijs volgend jaar wordt met twee jaar uitgesteld. Aanleiding is het grote aantal klachten, schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van een Kamerbrief van staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

Scholen krijgen met het uitstel de tijd om het onderwijs beter te organiseren.

Het nieuwe leren is een leervorm waarbij de leerling actief werkt aan de leerstof, in plaats van bijvoorbeeld klassikaal te luisteren naar een docent. Van Bijsterveldt staat achter de omstreden leermethode maar stelt dat invoering volgend jaar onverantwoord is. "Kinderen mogen niet de dupe worden: geen verloren generaties."

Eisen

De staatssecretaris is ook van plan van slecht presterende mbo-opleidingen de examenlicentie in te nemen. Ook komen er strengere eisen waaraan leerlingen aan het eind van de opleiding moeten voldoen. Op het mbo zitten 485 duizend leerlingen.

Nederlands

Van Bijsterveldt gaat met haar maatregelen verder dan de onderwijssector haar heeft aangeraden. "Ik vind het nodig het kennen en kunnen steviger te verankeren." De nieuwe eisen zijn onder meer gericht op de beheersing van Nederlands.