JERUZALEM - De rechtse Likud van premier Ariel Sharon heeft dinsdag zoals verwacht bij de verkiezingen in Israël de meeste stemmen behaald. Volgens de prognoses van woensdagmorgen kan de partij op 37 van de 120 zetels in de nieuwe Knesset, het parlement, rekenen. Dat is bijna het dubbele van bij de verkiezingen in 1999. De partij was toen goed voor negentien zetels.

De Arbeidspartij van de nieuwe partijleider Amram Mitzna heeft een gevoelige nederlaag geleden. Dat was eveneens overeenkomstig de peilingen. De partij haalt waarschijnlijk slechts negentien zetels.

Dat is zes minder dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden. De partij, die sinds de oprichting van Israël in 1948 tot 1977 onafgebroken in de joodse staat de lakens uitdeelde, heeft nog nooit zo'n slecht resultaat behaald. Mitzna heeft Sharon telefonisch met diens overwinning gefeliciteerd.

De derde partij wordt de liberale Shinui (verandering) van oud-journalist Tommy Lapid. De partij staat op vijftien zetels. In kreeg zij er zes. Shinui verzet zich tegen de grote invloed van de ultra-orthodoxe joden op de Israëlische politiek.

De partij heeft samenwerking met de ultra-orthodoxen uitgesloten. Shas behoort tot de verliezers. De partij kreeg in 1999 zeventien zetels en zal nu met tien zetels genoegen moeten nemen.