HONIARA - Het dodental van de tsunami die de Salomonseilanden maandag trof, kan nog flink toenemen. Mogeljk honderd inwoners van de eilandengroep in de Grote Oceaan worden nog vermist, maakte de regering woensdag bekend.

Het officiële dodental staat tot nog toe op ruim dertig.

Het kan nog dagen duren voordat precies duidelijk is wie nog vermist wordt, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de Australische zender ABC. "Veel mensen kunnen in het geval van een tsunami simpelweg verdwijnen en zullen mogelijk nooit worden gevonden", aldus de zegsman.

Hulpverlening

De hulpverlening begon vrijdag eindelijk op stoom te komen - vijf dagen nadat een zware zeebeving en de daaropvolgende vloedgolven verwoestend toesloegen in het westen van de uitgestrekte archipel. Toestellen vliegen af en aan op het vliegveld van de plaats Gizo.

Overlevenden

Maar afgelegen eilanden lijken nog steeds niet de hulp te krijgen die ze nodig hebben. In een totaal verwoest dorp op het eiland Simbo hadden de driehonderd dakloze overlevenden nog maar twee tenten ontvangen, terwijl zij ook wachtten op voedsel, water, brandstof en kleren.

Zij dragen nog steeds de kleren die zij aanhadden toen de golven hun dorp maandagochtend overspoelden.