LONDEN - De kapitein die leiding gaf aan de vijftien Britse militairen die twee weken geleden door Iran werden gearresteerd, heeft verteld dat zij inlichtingen verzamelden over Iran. Kapitein Chris Air stelde dat vijf dagen voor zijn arrestatie tegenover Sky News.

De Britse nieuwszender besloot het interview in verband met de veiligheid van de gevangen matrozen en mariniers niet eerder uit te zenden.

Een voormalige Iraanse diplomaat stelde in een reactie dat als Iran die informatie had gehad, zij het zouden hebben gebruikt "als rechtvaardiging om de mariniers gevangen te nemen en te berechten".

Wapensmokkel

De militairen patrouilleerden in de smalle waterweg voor de kust van Irak, dichtbij Iraanse wateren, waar zij visserschepen controleerden op wapensmokkel en hulp aan terrorisme. "Ten tweede verzamelen we inlichtingen. Als ze enige informatie hebben, omdat ze hier dagen achtereen zijn, kunnen ze dat met ons delen", aldus Air, doelend op de vissers.

Hij stelde dat Iraanse militairen in het verleden meerdere vissersschepen hadden overvallen. "Het is goed om inlichtingen te verzamelen over de Iraniërs."

Veiligheid

De Britse minister van Defensie Des Browne liet de zender weten dat het verkrijgen van informatie niets uitzonderlijks is. "Dat is nodig voor de veiligheid van onze mensen", aldus de bewindsman.

Bevoegdheid

Het VN-mandaat waaronder de Britten in de Golf opereren, gaf Air en zijn medewerkers volgens Browne "duidelijk" bevoegdheid om inlichtingen te verzamelen over de omgeving waarin zij werkten.