UTRECHT - Ongeveer 90 procent van de zorginstellingen lijkt niet brandveilig. Dat concludeert het College Bouw Zorginstellingen in een rapport waarover het RTL Nieuws donderdag heeft bericht.

Het gaat om een eerste verkenning van de situatie, schrijft het college in het rapport. Bij verder onderzoek zullen ook internaten voor schipperskinderen en instellingen voor jeugdzorg onder de loep worden genomen. Aanleiding tot het onderzoek is de Schipholbrand van 2005.

Het college constateert dat in de zorginstellingen vaak zaken als brandwerende scheidingswandjes ontbreken, net als drangklemmen op deuren die ervoor zorgen dat deuren automatisch sluiten. Brand kan zich minder snel verspreiden als die maatregelen zijn genomen.

Personeel

Volgens het college zijn bovendien veel gebouwen verouderd. 's Nachts is er nauwelijks personeel om bewoners bij een brand te redden. Volgens de koepelorganisatie van verzorgingshuizen, ActiZ, hebben de tehuizen simpelweg geen geld om 's nachts meer personeel in te zetten. De nachtbezetting zou ten koste gaan van het personeel dat overdag nodig is voor de verzorging van patiënten.

ActiZ zegt dat het ene tehuis veel meer heeft nagedacht over brandveiligheid dan het andere. De huizen die de boel niet op orde hebben, moeten volgens de organisatie snel aan de slag om verbeteringen door te voeren.