DEN HAAG - De afgelopen tien dagen zijn er iets meer vuurgevechten geweest in de provincie Uruzgan. Dat blijkt donderdag uit het periodiek overzicht van Defensie. De voorafgaande periode was het juist relatief wat rustiger.

De gevechten vonden plaats ten noorden van Tarin Kowt, waar Kamp Holland ligt. Dat was volgens een woordvoerder niet in de rumoerige omgeving van Poentjak, de vooruitgeschoven patrouillebasis, maar iets noordelijker daarvan. Ook bij het rustige Deh Rawod, waar het kleinste Nederlandse kamp ligt, was het raak. Een coalitie-eenheid met de Amerikanen kwam onder vuur te liggen.

De meeste vijandelijke aanvallen werden afgeslagen met luchtsteun van Nederlandse Apaches en F-16's. Hoeveel slachtoffers er aan vijandelijke zijde vielen, is niet bekend.

Het hospitaal in Kamp Holland kreeg enkele zwaargewonde Afghaanse kinderen binnen. Zij liepen hun verwondingen op bij een explosie op de bazaar in Tarin Kowt. De ontploffing ontstond waarschijnlijk door verkeerd gebruik of opslag van munitie en wapens, die de lokale bevolking daar verhandelt. Bij de explosie vielen zeker twee doden onder de burgers. Ook de Amerikaanse ISAF-militairen vingen enkele gewonde burgers op.