GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen heeft donderdag vrijspraak geëist in de zaak tegen de 25-jarige Andrea K. , de vrouw die ervan wordt verdacht haar toen 20-jarige vriend in april 2004 van de Martinitoren in Groningen te hebben geduwd. De man overleefde de val niet. Het OM gaf aan geen overtuigend bewijs voor de schuld van de verdachte te hebben gevonden.

De verdachte bekende in september 2005 dat ze haar vriend van de 56 meter hoge kerktoren had geduwd, maar trok die bekentenis later in. Deskundigen kwamen tot de conclusie dat de vrouw lijdt aan een ernstige geestelijke stoornis. "Ik haalde toen fantasie en realiteit door elkaar. Maar ik weet zeker dat ik hem niet heb geduwd", aldus de vrouw.

Onderzoekers van TNO concludeerden na een reconstructie van de val dat het waarschijnlijker is dat de man zelf van de Martinitoren is gesprongen, dan dat hij is geduwd. Volgens het rapport is het voor een normaal persoon fysiek te zwaar om iemand van de toren te duwen. Bovendien zou het lichaam van het slachtoffer anders zijn terechtgekomen als hij zou zijn geduwd.

De rechtbank doet op 19 april uitspraak.