DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) ziet geen aanleiding om maatregelen te nemen tegen zijn topambtenaar tegen wie aangifte is gedaan wegens onder meer pedofilie.

Het Openbaar Ministerie (OM) is inmiddels een oriënterend onderzoek begonnen naar aanleiding van de aangifte.

Dat heeft de bewindsman donderdag geschreven in antwoord op vragen van de PVV. De advocaten van de tot levenslang veroordeelde crimineel Hüseyin Baybasin maakten dinsdag bekend dat hun cliënt de aangifte had gedaan.

Behalve van pedofilie beschuldigt Baybasin de topambtenaar ook van wederrechtelijke vrijheidsberoving en deelname aan een criminele organisatie.

Rapport

PVV-Kamerlid Raymond de Roon wilde weten of de minister een rapport kent dat van de Turkse overheid afkomstig zou zijn en waarin staat dat de topambtenaar in Turkije seks met jonge kinderen zou hebben gehad. Hirsch Ballin kent dat rapport op dit moment niet.

De citaten in de aangifte, die op het rapport zouden zijn gebaseerd, vertonen volgens hem overeenkomsten met Turkse krantenberichten van vorig jaar "waarvan niet is vastgesteld dat zij enige feitelijke grondslag hadden".

Hirsch Ballin zegt verder de uitkomsten van het onderzoek van het OM af te wachten.

Baybasin

Baybasin werd in 2003 definitief tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens moord, gijzeling en leidinggeven aan een criminele organisatie. Redenen voor de aangifte zijn "misdrijven die tegen de aangever zijn gepleegd".

Volgens Baybasin hebben de Nederlandse en Turkse autoriteiten samengespannen om hem "het zwijgen op te leggen". Hij heeft ook aangifte gedaan tegen een officier van justitie en, naamloos, andere ambtenaren die strafbare handelingen tegen hem zouden hebben begaan.