DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) gaat volgende week naar Canada om met zijn collega's uit Canada, de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië te praten over de missie in Afghanistan. Hij zal hen onder meer vertellen dat Nederland in de zomer een besluit neemt over eventuele verlenging van de missie in Uruzgan.

Dat heeft hij donderdag na afloop van de ministerraad gezegd. De minister zal verder met zijn collega's praten over een betere afstemming van de opleiding voor Afghaanse agenten en het Afghaanse leger. Iedere partner doet daar iets aan en dat moet meer op elkaar afgestemd worden, zei de minister. Ook de woordvoering over de missie moet volgens de minister beter afgestemd.

Van Middelkoop zei zich zeer te verheugen op zijn ontmoeting met de Amerikaanse minister Robert Gates en zijn andere collega's.

Kantoren

Van Middelkoop en de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (voor Ontwikkelingssamenwerking) praten volgende week met Tom Koenigs, het hoofd van de hulpverleningsorganisatie voor Afghanistan van de Verenigde Naties (UNAMA). Verhagen en Koenders zullen er nogmaals bij hem op aandringen om meer kantoren in het zuiden van het land te openen.

Vorige maand beloofde secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN al dat dit zou gebeuren. Maar volgens Koenders en Verhagen schiet het niet op. Eind april hoopt Koenders op een bijeenkomst niet-gouvernementele hulporganisaties die in Afghanistan actief zijn meer op een lijn te krijgen.