LISSABON - De Portugese politie heeft op verzoek van Nederland twee Polen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de afpersing van IKEA. De mannen van 24 en 54 jaar zitten vast. Het parket Amsterdam heeft om hun uitlevering verzocht, zo maakte de Amsterdamse politie dinsdag bekend.

De mannen worden ervan verdacht dat ze deel uitmaken van een bende oplichters, die geprobeerd heeft geld af te persen door explosieven te plaatsen in een aantal winkels in Nederland. De twee zijn vorige week aangehouden in de Algarve en worden ook verdacht van een aantal misdrijven in andere Europese landen. De Portugese politie houdt het duo vast zolang er onderzoeken naar hen lopen. Uiteindelijk kunnen ze worden uitgeleverd.

De Zweedse meubelgigant kreeg begin december een dreigbrief waarin sprake was van criminele afpersing en de mededeling dat in de vestigingen in Amsterdam en Sliedrecht een bom was geplaatst.

Omdat ook in een derde, niet genoemde vestiging een bom zou liggen en in Sliedrecht en Amsterdam inderdaad explosieven werden gevonden, besloot de IKEA-directie alle vestigingen in Nederland te sluiten. Pas twee dagen later werden alle vestigingen na een grondig onderzoek van het Explosieven Opruimingscommando vrijgegeven.

Politie en justitie in Nederland, Duitsland, Polen en Portugal werkten samen in het onderzoek.