AMSTERDAM - De aparte imams voor het Nederlandse leger hebben geen loyaliteitsprobleem. Ook wanneer Nederland betrokken zou raken bij een oorlog met een islamitisch land, zijn zij loyaal aan de Nederlandse krijgsmacht.

Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) donderdag in antwoord op Kamervragen.

Vorige maand kondigde Van der Knaap aan nog dit jaar enkele imams in dienst te willen nemen voor de 'geestelijke verzorging' van moslims in het leger.

Positieve uitstraling

De krijgsmacht kan volgens Van der Knaap een grote bijdrage leveren aan de integratie van allochtonen in de samenleving. Bovendien zou het een positieve uitstraling hebben op autochtone Nederlanders en de allochtone gemeenschap.

Het leger kent ook al aalmoezeniers (voor katholieke militairen), dominees (voor protestanten), rabbijnen (voor joden), humanistische raadslieden en pandits (voor hindoestanen).

Kamervragen

In het licht hiervan diende Tweede Kamerlid Hero Brinkman (PVV) Kamervragen in. Hij stelde dat een legerimam in loyaliteitsconflict kan komen.

Ook achtte hij het belangrijk dat de imams zich uitsluitend uitlaten in de Nederlandse taal wanneer zij in functie zijn, en vroeg hij zich af of de Nederlandse nationaliteit een vereiste is.

Nationaliteit

Van der Knaap stelde donderdag dat een legerimam inderdaad de Nederlandse nationaliteit behoort te hebben. Ook moet hij zich bedienen van de Nederlandse taal.

Wel zijn er volgens Van der Knaap uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld in internationale omgevingen en bij het reciteren van religieuze teksten 'voor zover dat alleen in de oorspronkelijke taal kan geschieden'.

Verder is er geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de legerimams niet loyaal zijn aan de Nederlandse krijgsmacht, zegt Van der Knaap. "Zij zijn juist een voorbeeld van geslaagde integratie."