GENEVE/RIGA - Het Eurovisie Songfestival duurt vanaf volgend jaar twee avonden. Op vrijdag vinden de voorrondes plaats en op zaterdag mogen de beste zestien het opnemen tegen de landen die hoe dan ook de finale halen: Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje.

Met de nieuwe opzet wil de European Broadcasting Union ervoor zorgen dat elk land zich ieder jaar weer kan kwalificeren voor de finale. Bovendien blijft het aantal deelnemers voor de eindstrijd zo beperkt tot twintig.

De laatste jaren was de prestatie van het voorgaande jaar maatgevend voor deelname. Zo mocht Nederland vorig jaar niet meedoen omdat Michelle in 2001 te laag eindigde. In 1995 moest Nederland verstek laten gaan na het dramatische resultaat van Willeke Alberti met Waar is de zon.

Het is nog maar de vraag of het Eurovisie Songfestival in Riga dit jaar wel doorgang kan vinden. Een woordvoerder van de Letse hoofdstad liet dinsdag weten dat de stad financiële problemen heeft. Riga zou 950.000 euro bijdragen aan het culturele programma tijdens het festival, maar kan die belofte niet nakomen. Volgens de organisatoren kan dat ertoe leiden dat het Eurovisie Songfestival vanuit een andere Europese hoofdstad wordt uitgezonden.