HAARLEM - Voor de rechtbank in Haarlem is dinsdag vijftien jaar cel geëist tegen de 43-jarige A. van der L. uit Haarlem wegens doodslag. De man wordt ervan verdacht dat hij 16 januari vorig jaar zijn 68-jarige invalide huisgenoot heeft doodgeschopt.

Het lichaam van het slachtoffer werd zwaar toegetakeld aangetroffen in de keuken van zijn woning. Zijn ribben waren bijna alle gebroken en hij had zware verwondingen aan zijn hoofd. L. woonde pas enkele dagen bij het slachtoffer in. Hij gaf dinsdag toe dat zijn verhouding met de man niet opperbest was. "Het was een mopperkont."

'Man wilde geld stelen'

Volgens de verdachte heeft hij zichzelf verdedigd toen zijn huisgenoot hem aanviel. Eerder zei L. dat het slachtoffer seksuele toenadering tot hem zocht, maar dat trok hij op de zitting in. Hij hield het erop dat de man geld van hem wilde stelen.

De Haarlemmer gaf toe dat hij daarna ruzie heeft gehad met zijn huisgenoot en dat hij hem heeft geschopt. "Maar zoals hij later is teruggevonden, zo heb ik hem niet achtergelaten." De man sloot niet uit dat er nog een andere persoon in huis is geweest die naderhand is doorgegaan met de mishandeling.

Volgens L. leefde zijn huisgenoot nog toen hij uit de woning vertrok. In een snackbar vertelde hij volgens getuigen later echter dat hij het slachtoffer had doodgeschopt.

'Banaal geweld'

Voor officier van justitie Van der Heijden was het verhaal over een derde man in de woning niet geloofwaardig. De aanklager sprak van "banaal geweld" en vroeg de maximale straf van vijftien jaar, ook omdat L. niet wil meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Advocaat Th. Seegers vond dat onterecht. Als L. vanwege een psychische stoornis niet bereid is een onderzoek te ondergaan, moet hij daarvoor niet extra worden gestraft, zo voerde hij aan. Volgens de raadsman kan doodslag niet worden bewezen, omdat een andere dader niet kan worden uitgesloten. Mocht de rechtbank toch voldoende bewijs vinden voor doodslag dan is er volgens Seegers sprake van noodweer.

De rechtbank doet uitspraak op 11 februari.